Kentleşme ne zaman ortaya çıktı ve nasıl gelişti?
16. yüzyılda sanayileşmeyle büyüyen kentler, demokratik ve toplumsal hareketliliğin merkezi olmaya başlamış, bu durum bu kentlerde hızlı nüfus artışına ve modern kentleşmeye yol açmıştır.
Kent nedir tanımı?
Kent; toplumsal, siyasal, yönetsel ve ekonomik mekanların tüm yurttaşlara açık olduğu bir yaşam alanıdır1. Kent kavramı; kentli insanı çevreleyen ve etkileyen tüm boyutları içerir. Ayrıca geniş bir bağlamda tanımlanması gereken bir niteliğe sahiptir.
Kentlerin kökeni nedir?
Nüfusun yoğunlaşması ve işbölümü, idari ve bürokratik bir toplum yaratacak ve etkili bir yönetim ağı oluşturacaktır. Sonuç olarak, şehrin oluşumunda üç faktörün rol oynadığı görülebilir. Bunlar: işbölümü – gücün merkezileşmesi – idari yapının yoğunlaşması (2000: 17-18).
Kentleşmeye neden olan faktörler nelerdir?
Kentleşmenin nedenleri dört gruba ayrılabilir: ekonomik, teknolojik, politik ve sosyo-psikolojik. Bu faktörlerin her biri birbiriyle ilişkilidir ve birbirini etkiler (Keleş, 2006: 31-36).
Kentler nasıl oluştu?
Şehirler, zamanla duvarların etrafında da belirmeye başlayan surlarla çevrili yerleşim yerleri ve kaleler olarak ortaya çıktı. Modern anlamda şehir, ortaçağ Avrupa’sında ortaya çıktı, Sanayi Devrimi ile gelişti ve şu anki şeklini aldı. Zamanla yoğunlaşan tarımsal gelişmeler, ticarete yol açtı.
Kentsel gelişim nedir?
Kentsel gelişim, sosyal ve ekonomik ilişkiler de dahil olmak üzere birçok unsuru içeren mekanın üretimi ve organizasyonudur. Şehir, mekansal bileşenlerin ve onu bir sistem olarak oluşturan fiziksel ve sosyal çevresel unsurların etkileşimi yoluyla gelişir.
Kentin anlamı ne?
Şehir, tarım dışı büyük yerleşim yeri anlamına gelir.
Kent ve şehir aynı mı?
Etimolojik kökeni. Soğdca kökenli olan kent (“kend”) ve aslen Farsça olan city kelimeleri Türkçede aynı anlamda kullanılmaktadır.
Kent nedir akademik?
Literatürü incelediğimizde ‘kent’ ve ‘kentleşme’ kavramlarının birlikte ele alındığını görürüz. Basit bir tanımla kent; farklı özelliklere sahip ve homojen olmayan insanların belli bir zaman noktasında ve aynı yerleşim alanında bir arada yaşamasıdır (Özaksoy, 2005: 23).
Şehrin özellikleri nelerdir?
Şehir; 10.000’den fazla nüfusa sahip, sınırları belirli bir plana göre belirlenmiş, nüfusunun çoğunluğu tarımla uğraşan, ticaret, sanayi ve hizmet sektöründe çalışan yoğun yerleşim yerleridir. “Şehir” ve “kasaba” kelimeleri Türkçede birbirinin yerine kullanılan iki kelimedir ve farklı kökenlere sahip olsalar da anlamları aynıdır.
Kentleşme türleri nelerdir?
Kentsel yaşam biçimleri iki alana ayrılır: Fiziksel kentleşme ve fonksiyonel kentleşme.
Kentsel büyüme nedir?
Kentsel büyüme; fiziksel, çevresel ve sosyo-ekonomik nedenlere bağlı olduğundan ölçülmesi zor, dinamik, doğrusal olmayan ve karmaşık bir sistemdir. Kentsel sistemin karmaşık yapısını anlamak için bu yapının özelliklerini ortaya koymak gerekir.
Kent nedir örnek?
Bu tanıma göre, belirli bir nüfusu aşan yerlere şehir denir. Bu tanım içerisinde şehirler farklı nüfus sayılarına göre tanımlanabilir. Örneğin 3.000, 5.000, 10.000, 20.000 gibi kriterler kullanılır.
Kentlerin ortaya çıkabilmesi için gereken şartlar nelerdir?
Bu anlamda bir yerin kent olarak tanımlanabilmesi için nüfus yapısı, büyüklüğü ve ekonomik alanı dikkate alınmalıdır. Nüfusun çoğunluğunun tarım dışı faaliyetlerle uğraşması kentin ekonomik yapısını belirleyen faktörlerden biridir (İlgar, 2008).
Kentsel sorunlar nelerdir?
Bunların en önemlileri; işsizlik, yerleşim sorunları yani barınma sorunu, kontrolsüz nüfus artışı, kentte yaşayan insanların ihtiyaç duyduğu sosyo-ekonomik ve sağlık hizmetlerindeki yetersizlikler, altyapı sorunları ve kentte yaşamalarına rağmen kent yaşamından uzaklaşmış insanların çoğunluğudur.
Şehirleşmenin tarihçesi nedir?
Bu dönemler: Düşük kentleşme dönemi (1923-1950), kırsal çürümeye dayalı kentleşme dönemi (1950-1960), plansız kentleşme dönemi (1960-1980), kentsel dönüşüm ve kentsel gelişme dönemi (1980-2000), çağdaş kentleşme dönemi (2000-2020) (Yılmaz ve Çiftçi, 2011).
Türkiye’de şehirleşme ne zaman başladı?
Bu bağlamda Türkiye’de kentleşme sürecini, düşük kentleşme dönemi (1923-1950), kırsal çözülmeye dayalı kentleşme dönemi (1950-1960), kentsel gelişme dönemi (1960-1980) ve kentsel dönüşüm dönemi (1980 ve sonrası) olarak sınıflandırmak ve incelemek mümkündür.
Gecekondulaşma ne zaman başladı?
1945-1960 arası gecekondulaşma dönemi: Bu dönemde, sadece gecekondularda yoksulluk içinde yaşayan belli sayıda insandan bahsediliyor. Gecekondulaşmanın tek amacı barınak sağlamaktır. 1960-1970 arası dönem: Bu dönemde, gecekonduların ekonomik ve politik yaşam üzerindeki etkisi daha da arttı.
Anadolu’da kentleşme hangi dönemde başladı?
Kentleşme süreci sadece Güneydoğu Anadolu bölgesinde MÖ 2500 ile 2200/2100 arasında tespit edilmiştir. Doğu Anadolu bölgesi hariç Anadolu’nun geri kalan kısmı MÖ 3. binyılda (ETA) merkezileşme süreciyle karakterizedir.