Cihangir semti ismini nereden almıştır?
Beyoğlu’ndaki bu semtin tarihi boyunca ünlü kişilerin ve sanatçıların uğrak yeri olduğu ve günümüzde gençler tarafından sıkça ziyaret edildiği bilinmektedir. Cihangir semtinin ismini Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Cihangir’den aldığı bilinmektedir.
Fatih semti ismini nereden almıştır?
Fatih Sultan Mehmet, fethin onuncu yılında yıkılan Havariyun Kilisesi’nin yerine kendi adını taşıyan büyük bir külliye yaptırdı. Zamanla Fatih külliyesinin etrafında bir Müslüman mahallesi büyüdü. Külliyenin adıyla anılan bu mahalle, Fatih semtine ve ilçesine adını verdi.
Şişhane Beyoğlu mu?
Şişhane, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı bir ilçedir.
Ayazağa ismi nereden gelir?
Ayazağa ilçesi adını Orta Asya Kıpçak Türklerinden Eksük oğlu Artuk, İlgazi oğlu Artuk, İlgazi oğlu Ayaz soyundan gelen Ayaz Paşa’nın torunu Ayaz Ağa’dan almaktadır. Ayaz Ağa İstanbul’da doğmuştur. İlçenin 300 yıllık bir geçmişi olduğu bilinmektedir.
Yenibosna ismini nereden ve nasıl almış?
Fatih’teki Çarşamba, ismini İstanbul’a göç eden Samsunlulardan alırken, Yenibosna daha önce Urfa’dan gelen Viranşehirliler olarak biliniyordu. 1993 savaşından sonra Balkanlardan gelen göçlerle bu durum değişti ve şehir Yenibosna adını aldı.
Etiler adı nereden gelmiştir?
Etiler ilçesinin ismi nereden geliyor? Etiler ilçesi ismini Anadolu’nun en eski halklarından biri olan Hititler olarak da adlandırılan Etiler’den almaktadır.
Üsküdar ismini nereden almıştır?
Yerleşimin antik çağlardaki ilk adı, Yunancada “Altın Şehir” anlamına gelen Khyrsopolis’tir. Üsküdar adının, Roma dönemindeki Roma ordusunun zırhlı süvari birliklerinden biri olan Scutarii’den ve burada bulunan Skutarion Kışlası’ndan (Yunanca: Σκουτάριον) geldiğine inanılmaktadır.
Unkapanı adı nereden gelir?
Unkapanı semtinin adı, Osmanlı döneminde kullanılan bir terazi türü olan ve aynı zamanda toptan satışların yapıldığı yer anlamına gelen “un” ve “kapan” kelimelerinden gelmektedir. Semtin “Unkapanı” olarak adlandırılmasının nedeni, İstanbul’a tahıl getiren gemilerin yüklerini Unkapanı’na boşaltmasıdır.
Neden şişhane denir?
Farsçada “altı” anlamına gelen “şeş” kelimesinden gelir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde İstanbul’un kentsel alanlara bölünmesi başlatıldı ve çalışmalar Beyoğlu belediyesinin bulunduğu kısımdan başladı. “Şeşhane” zamanla “Şişhane” oldu. Bu alan aynı zamanda “altıncı bölge” olarak da adlandırıldı.
Neden 6 daire?
İlk kullanım olmasına rağmen Beyoğlu’na “6.” denir. “Daire” anlamına gelir. Bu ismin sebebi Paris’te “Sixeme Arrondissement” (6. bölge) olarak bilinen belediye bölgesinin şehrin en zengin bölgesi olmasıydı.
Karaköy nerenin ilçesidir?
KaraköyÜlkeTürkiyeBölgeMarmaraİlİstanbulİlçeBeyoğlu6 satır daha
Sarıyer adını nereden almıştır?
Fatih Sultan Mehmed’in iki sarışın askerinin burada, Merkez Camii’nin yanında gömülü olması nedeniyle bölgeye “Fatih’in Sarı Askerleri” anlamına gelen Sarıyer, ya da bölgenin adı, zengin Mısırlıların bölgede harcadıkları altınlardan dolayı “Sarı Lira Yeri”nden gelen Sarıyer’dir. Bölge uzun yıllar bir sayfiye yeri olmuştur.
Beylerbeyi ismi nereden gelir?
Osmanlı döneminde padişahların ilgi odağı olan ve has bahçe olarak kullanılan semt, daha sonra Sultan III. Murad tarafından yaptırılmıştır. II. Murad döneminde Rumeli valisi Mehmed Paşa’nın adıyla “Ağalar Ağası” olarak anılmıştır.
Caddebostan adı nereden gelir?
Bahçeleri ve çok sayıda ağacı olan bu bölgenin bir zamanlar mültecilerin saklanma yeri olarak kullanıldığı ve bu nedenle “Cadılar Bahçesi” olarak da adlandırıldığı söylenir. İlerleyen yıllarda Cemal Paşa burada bir konak yaptırmış ve bölgenin adı “Caddebostan” olarak değiştirilmiştir.
Cihangir ismi ne manaya gelir?
Cihangir, Farsça kökenli bir isimdir ve genellikle “dünya fatihi” veya “dünyanın fatihi” anlamına gelir. Bu isim tarih boyunca güçlü yöneticiler ve fatih liderler için kullanılmıştır. Cihangir ismi güçlü, kararlı ve liderlik niteliklerini sembolize eder ve genellikle cesur ve hırslı insanlara verilir.
Cihangir ne demek Osmanlıca?
Kambur olarak dünyaya gelen Cihangir’e babası Sultan Süleyman, “dünyayı sırtında taşıyan” anlamına gelen Cihangir ismini verdi.
Pangaltı ismini nereden almıştır?
Bugünkü Pangaltı semti ismini bu dönemden almıştır. İtalyan Giovanni Battista Pancaldi o zamanlar tamamen yeşil olan bölgeye ismini vermiştir.
Cihangir’de kimler oturuyor?
Cihangir’e gittiğinizde her fırsatta ünlü bir oyuncuyla karşılaşabilirsiniz. İşte Cihangir’de yaşayan ünlülerden bazıları: Ata Demirer, Engin Günaydın, Şener Şen, Olgun Şimşek, Fikret Kuşkan, Teoman, Gamze Özçelik, Ayşegül Aldinç ve çok daha fazlası.